Haber Detayı

İş dünyası istihdam ve üretim paketini değerlendirdi


İş dünyası, Başbakan Davutoğlu'nun bugün açıkladığı 11 ayaklı istihdam ve üretim paketine ilişkin ilk değerlendirmesini yaptı. Paketi genel olarak olumlu bulduklarını ifade eden isimler şimdi 'harekete geçme zamanı' diyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ni açıklamasının ardından İstanbul Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve İstanbul Ticaret Borsası başkanlarından ilk değerlendirmeler geldi. Yeni düzenlemeleri genel olarak olumlu bulduklarını ifade eden isimler, harekete geçme sürecinde hızlı davranılırsa firmalara ve akabinde ekonomiye olumlu yansımaları olacağını düşünüyor.

İşte 11 ayaklı istihdam ve üretim paketine ilişkin ilk değerlendirmeler:

İTO Başkanı Çağlar:
Bunun için bu arabaya yeni benzin gerek

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ndeki tedbirlerin her bir unsuruna katıldıklarını ve bu tedbirleri Türkiye'nin geleceğinin sigortası olarak gördüklerini belirtti.

Çağlar, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ne ilişkin yaptığı yazılı değerlendirmede, Türkiye'de yeni bir başarı hikayesinin hep birlikte yazılabileceğini vurguladı.

Çağlar, şunları kaydetti: 

"Bunun için bu arabaya yeni benzin gerek. İşte o benzin de ümit ediyorum ki işçimizin alın terine, işverenimizin aklına ve yüreğine yakışacak kalkınma hedefi doğrultusunda bugün açıklanan İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi olacak. Yatırımlara daha çok vergi indirimi, yüksek teknoloji yatırımlarına beşinci bölge desteği, KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması, İŞKUR'un iş gücü desteği, yeni yatırıma vergi teşviki gibi düzenlemelere İstanbul iş dünyası olarak tam destek veriyoruz. Özellikle KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını çok isabetli bir karar olarak görüyoruz."

Hükümet reformlar konusunda ne kadar kararlı olursa çarklar o kadar hızlı döner

İbrahim Çağlar, Son yıllarda hem dünyadaki ekonomik gelişmeler, hem de yakın coğrafyasındaki hareketliliğin Türkiye'yi olumsuz etkilediğine değinerek, "Hükümetimiz reformlar konusunda ne kadar kararlı olursa, iş dünyası olarak bizim azmimiz ne kadar perçinlenirse, tüketicinin de ekonomiye olan güveni o oranda artacaktır. Böylelikle piyasalarda çarklar yeniden daha hızlı bir şekilde dönecektir" ifadelerini kullandı.

İstihdama ve katma değeri yüksek üretime çarpan etkisi yapacak

İTO Başkanı Çağlar, "Dünyaya para eden mal satmamız lazım. Şunu unutmayalım, bize gerekli olan sürdürülebilir büyümenin yolu; özel sektör yatırımlarından, ihracattan, katma değerli üretimden geçiyor. Yeni destek paketiyle teknoloji devrimi Anadolu'dan başlayıp, İstanbul'un finans, pazarlama ve tedarik gücüyle birleşecektir. KOBİ'lerin birer Ar-Ge ve teknoloji üssü haline gelmesi, ülkemizin istihdamına ve katma değeri yüksek üretimine çarpan etkisi yapacaktır" yorumunu yaptı.

ASO Başkanı Özdebir:
'Kaş yapayım' derken göz çıkarılmamalı

Bugün açıklanan paketi, 'sanayinin, üretimin ve yatırımın yeniden gündemin birinci maddesi olması gerektiği' taleplerine verilmiş olumlu bir cevap olarak değerlendirdiklerini aktaran Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise şunları kaydetti:

"Alınan bu tedbirleri sanayiye pozitif ayrımcılık olarak değerlendiriyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz. Yüksek teknoloji yatırımları gelişmişlik düzeyine bağlı olarak ancak gelişmiş bölgelerde yapılabilir. Daha az gelişmiş bölgelerimizde ne nitelikli işgücü ne de orada çalışmak isteyecek yetenekli yönetici bulabilirsiniz. Bu nedenle birinci bölgede yapılacak olan ileri teknoloji yatırımlarına beşinci bölge teşviklerinden yararlanma imkanının sağlanması çok olumlu olmuş, sanayi üretiminin yüksek teknoloji yatırımlarına yönelmesinin önü biraz daha açılmıştır." 

Yatırım ve ara malı listeleri çok dikkatli hazırlanmalı

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonunun (KKDF) sıfırlanmasını önemli olarak nitelendiren Özdebir, bu uygulamanın yapılacağı yatırım ve ara malı listelerinin çok dikkatli hazırlanması gerektiğini ifade etti.

KKDF'nin, Türkiye'de üretilen yatırım ve ara malları için uygulanması halinde, bunun yerli üretici için haksız rekabetin doğmasına yol açacağını savunan Özdebir, "Bu nedenle 'kaş yapayım' derken göz çıkarılmamalıdır. Zayıf seyreden iç talep, düşük büyüme performansında çok önemli rol oynuyor. Bu nedenle harcama eğilimi en yüksek toplumsal kesim olan emeklilere yapılan ödemelerin artırılması pazarın canlanmasına katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

İHKİB Başkanı Tanrıverdi:
Hızlı şekilde hayata geçirilirse çok olumlu neticeler alınabilir

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise paketi genel olarak üretim anlamında çok olumlu bulduğunu belirterek, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) için ayrıca teşekkür ettiğini söyledi. 

Genel olarak pakete bakıldığında üretim anlamında çok olumlu bulduğunu vurgulayan Tanrıverdi, tek tek bakıldığında da işgücü desteğinin tabana yayılmasının anlaşıldığını, bunun da çok önemli olduğunu söyledi.

Tanrıverdi, paketin hızlı şekilde hayata geçirilmesi halinde çok olumlu neticeler alınabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

Önümüzdeki dönem ekonomi yönetimi ile ilgili açıklama yapılmalı

"Özellikle bu sene çok ciddi sıkıntılar olacak gibi gözüküyor, birtakım sorunları çözmek adına paketin hızlı hayata geçmesi önemli. Yatırımlara daha çok vergi indirimi sağlanması kısmı bizim de talep ettiğimiz, beklediğimiz bir şeydi. Şimdi yatırım yapmak biraz daha kolaylaşacak. Burada önemli olan ekonomik güvenin de sağlanması lazım. Önümüzdeki dönem ekonomi yönetimi ile ilgili Başbakan'ımızın bir açıklama yapmasında fayda görüyorum. Daha sonraki istikrarın devam edeceğine dair ya da ekonomi yönetimini kimlerden düşündüğü noktasında bir açıklama da bu vergi indirimi ile birlikte insanları daha hızlı teşvik edecek.

Önümüzdeki dönem, seçim sonrası için ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağı konusu insanların kafasında var şu an. Ali Babacan gibi bir ismin devam etmeyeceği ya da devam edeceği açıklamasının yapılması çok önemli. Kişilerin paylaşılmasının ekonomiyi daha da rahatlatacağını düşünüyorum. Bu açıklamayla bu paket çok daha hızlı etki gösterir, yoksa insanlar yatırım için seçim sonrasını bekleyecekler."

Firrmaları ciddi şekilde rahatlatacak

İthalattaki KKDF oranının düşürülmesine ilişkin özellikle teşekkür etmek istediğini söyleyen Tanrıverdi, bunun sanayici için çok önemli olduğunu, firmaları ciddi şekilde rahatlatacağını bildirdi.

Hazine destekli kefaletin kapsamının yükseltilmesini de çok olumlu bulduğunu bildiren Tanrıverdi, bürokrasinin azaltılması durumunda daha iyi olacağını, taşınırların teminatlandırılması konusunda da hızlı şekilde düzenlenme yapılması durumunda üreticinin şu dönemdeki sıkıntılarını kapatabileceğini ifade etti.

İSTİB Başkanı Kopuz:
Yeni Türkiye'nin yeni ekonomisini kurmayı hedefliyor

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz da yaptığı yazılı açıklamada, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'nde dile getirilen 11 başlığın, Türkiye ekonomisinin, yeni ihtiyaçları çok iyi tespit edilerek belirlendiğini ifade etti.

Paketin bir anlamda yeni Türkiye'nin yeni ekonomisini kurmayı hedeflediğini belirten Kopuz, "Üretim ve istihdama öncelik verilmesini çok anlamlı bulurken, sosyal barışın anahtarı emeklilerin göz ardı edilmemesini takdirle karşılıyoruz. KOBİ'lerin kaynak sorununa çözüm arayışı ise pakette en dikkat çekici ve olumlu başlık diye düşünüyorum. Ancak şunu ifade etmeliyim ki artık eylem vakti" değerlendirmesinde bulundu.

KOBİ'ler için hayati bir adım

KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen maddenin KOBİ'ler için hayati bir adım olduğunu vurgulayan Kopuz, şunları kaydetti:

"KOBİ'lerin en önemli sıkıntısı kaynak, yani finansman. KOBİ'nin kaynağa, paraya ulaşmasını kolaylaştıracak her türlü adım, doğrudan üretime ve istihdama yansıyacak. Bu açıdan bakıldığında paketteki en önemli adım, bu maddenin hayata geçirilmesidir. Biz İstanbul iş dünyası olarak da KOBİ'lerle ilgili bütün gelişmelerin takipçisiyiz. Çünkü Türkiye'nin 2023 vizyonuna ulaşmasında KOBİ'lerin çok önemli bir rolü olduğuna inanıyoruz. Bunu başarmanın yolu da Hükümetin KOBİ'lerin önünü açan tedbirleri alıp bir an evvel de uygulamaya geçirmesidir."

Küçük ama rekabetçiliği artıracak hamleler

Ali Kopuz, vadeli ithalatta Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) oranının sıfıra indirilecek olmasının da üretime destek sağlayacağını dile getirdi. Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında KKDF oranının yüzde 6'dan yüzde 0'a indirilmesinin de üretim maliyetlerini hissedilir derecede düşüreceğine işaret eden Kopuz, bu gibi küçük ama önemli hususların rekabetçiliği artıracak hamleler olduğunu belirtti.

Yüksek teknolojili yatırımlara daha fazla destek verilecek olmasına da değinen Kopuz, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin ileri teknoloji ürünler üretme konusundaki mecburiyeti hepimizin malumu. Bu konuda atılan her ciddi adım, ülkemizin uluslar arası rekabet gücünün artırılması yolunda hayati öneme sahip. Öte yandan, pakette sözü edilen, 2015-2016 yılları arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için, yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde edecekleri tüm kazançlarına daha yüksek miktarda vergi indirimi uygulamasını da can-ı gönülden destekliyorum."

İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Başbakan Davutoğlu'nun "Bu sene yüzde 4 büyüme hedefine rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyoruz" şeklindeki değerlendirmesini de desteklediğini belirterek, "Daha önce başardık, şimdi de başaracağız" yorumunu yaptı.

İş dünyası, Başbakan Davutoğlu'nun bugün açıkladığı 11 ayaklı istihdam ve üretim paketine ilişkin ilk değerlendirmesini yaptı. Paketi genel olarak olumlu bulduklarını ifade eden isimler şimdi 'harekete geçme zamanı' diyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ni açıklamasının ardından İstanbul Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası ve İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve İstanbul Ticaret Borsası başkanlarından ilk değerlendirmeler geldi. Yeni düzenlemeleri genel olarak olumlu bulduklarını ifade eden isimler, harekete geçme sürecinde hızlı davranılırsa firmalara ve akabinde ekonomiye olumlu yansımaları olacağını düşünüyor.

İşte 11 ayaklı istihdam ve üretim paketine ilişkin ilk değerlendirmeler:

İTO Başkanı Çağlar:
Bunun için bu arabaya yeni benzin gerek

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ndeki tedbirlerin her bir unsuruna katıldıklarını ve bu tedbirleri Türkiye'nin geleceğinin sigortası olarak gördüklerini belirtti.

Çağlar, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ne ilişkin yaptığı yazılı değerlendirmede, Türkiye'de yeni bir başarı hikayesinin hep birlikte yazılabileceğini vurguladı.

Çağlar, şunları kaydetti: 

"Bunun için bu arabaya yeni benzin gerek. İşte o benzin de ümit ediyorum ki işçimizin alın terine, işverenimizin aklına ve yüreğine yakışacak kalkınma hedefi doğrultusunda bugün açıklanan İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi olacak. Yatırımlara daha çok vergi indirimi, yüksek teknoloji yatırımlarına beşinci bölge desteği, KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması, İŞKUR'un iş gücü desteği, yeni yatırıma vergi teşviki gibi düzenlemelere İstanbul iş dünyası olarak tam destek veriyoruz. Özellikle KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını çok isabetli bir karar olarak görüyoruz."

Hükümet reformlar konusunda ne kadar kararlı olursa çarklar o kadar hızlı döner

İbrahim Çağlar, Son yıllarda hem dünyadaki ekonomik gelişmeler, hem de yakın coğrafyasındaki hareketliliğin Türkiye'yi olumsuz etkilediğine değinerek, "Hükümetimiz reformlar konusunda ne kadar kararlı olursa, iş dünyası olarak bizim azmimiz ne kadar perçinlenirse, tüketicinin de ekonomiye olan güveni o oranda artacaktır. Böylelikle piyasalarda çarklar yeniden daha hızlı bir şekilde dönecektir" ifadelerini kullandı.

İstihdama ve katma değeri yüksek üretime çarpan etkisi yapacak

İTO Başkanı Çağlar, "Dünyaya para eden mal satmamız lazım. Şunu unutmayalım, bize gerekli olan sürdürülebilir büyümenin yolu; özel sektör yatırımlarından, ihracattan, katma değerli üretimden geçiyor. Yeni destek paketiyle teknoloji devrimi Anadolu'dan başlayıp, İstanbul'un finans, pazarlama ve tedarik gücüyle birleşecektir. KOBİ'lerin birer Ar-Ge ve teknoloji üssü haline gelmesi, ülkemizin istihdamına ve katma değeri yüksek üretimine çarpan etkisi yapacaktır" yorumunu yaptı.

ASO Başkanı Özdebir:
'Kaş yapayım' derken göz çıkarılmamalı

Bugün açıklanan paketi, 'sanayinin, üretimin ve yatırımın yeniden gündemin birinci maddesi olması gerektiği' taleplerine verilmiş olumlu bir cevap olarak değerlendirdiklerini aktaran Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise şunları kaydetti:

"Alınan bu tedbirleri sanayiye pozitif ayrımcılık olarak değerlendiriyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz. Yüksek teknoloji yatırımları gelişmişlik düzeyine bağlı olarak ancak gelişmiş bölgelerde yapılabilir. Daha az gelişmiş bölgelerimizde ne nitelikli işgücü ne de orada çalışmak isteyecek yetenekli yönetici bulabilirsiniz. Bu nedenle birinci bölgede yapılacak olan ileri teknoloji yatırımlarına beşinci bölge teşviklerinden yararlanma imkanının sağlanması çok olumlu olmuş, sanayi üretiminin yüksek teknoloji yatırımlarına yönelmesinin önü biraz daha açılmıştır." 

Yatırım ve ara malı listeleri çok dikkatli hazırlanmalı

Kaynak Kullanımını Destekleme Fonunun (KKDF) sıfırlanmasını önemli olarak nitelendiren Özdebir, bu uygulamanın yapılacağı yatırım ve ara malı listelerinin çok dikkatli hazırlanması gerektiğini ifade etti.

KKDF'nin, Türkiye'de üretilen yatırım ve ara malları için uygulanması halinde, bunun yerli üretici için haksız rekabetin doğmasına yol açacağını savunan Özdebir, "Bu nedenle 'kaş yapayım' derken göz çıkarılmamalıdır. Zayıf seyreden iç talep, düşük büyüme performansında çok önemli rol oynuyor. Bu nedenle harcama eğilimi en yüksek toplumsal kesim olan emeklilere yapılan ödemelerin artırılması pazarın canlanmasına katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

İHKİB Başkanı Tanrıverdi:
Hızlı şekilde hayata geçirilirse çok olumlu neticeler alınabilir

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise paketi genel olarak üretim anlamında çok olumlu bulduğunu belirterek, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) için ayrıca teşekkür ettiğini söyledi. 

Genel olarak pakete bakıldığında üretim anlamında çok olumlu bulduğunu vurgulayan Tanrıverdi, tek tek bakıldığında da işgücü desteğinin tabana yayılmasının anlaşıldığını, bunun da çok önemli olduğunu söyledi.

Tanrıverdi, paketin hızlı şekilde hayata geçirilmesi halinde çok olumlu neticeler alınabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

Önümüzdeki dönem ekonomi yönetimi ile ilgili açıklama yapılmalı

"Özellikle bu sene çok ciddi sıkıntılar olacak gibi gözüküyor, birtakım sorunları çözmek adına paketin hızlı hayata geçmesi önemli. Yatırımlara daha çok vergi indirimi sağlanması kısmı bizim de talep ettiğimiz, beklediğimiz bir şeydi. Şimdi yatırım yapmak biraz daha kolaylaşacak. Burada önemli olan ekonomik güvenin de sağlanması lazım. Önümüzdeki dönem ekonomi yönetimi ile ilgili Başbakan'ımızın bir açıklama yapmasında fayda görüyorum. Daha sonraki istikrarın devam edeceğine dair ya da ekonomi yönetimini kimlerden düşündüğü noktasında bir açıklama da bu vergi indirimi ile birlikte insanları daha hızlı teşvik edecek.

Önümüzdeki dönem, seçim sonrası için ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağı konusu insanların kafasında var şu an. Ali Babacan gibi bir ismin devam etmeyeceği ya da devam edeceği açıklamasının yapılması çok önemli. Kişilerin paylaşılmasının ekonomiyi daha da rahatlatacağını düşünüyorum. Bu açıklamayla bu paket çok daha hızlı etki gösterir, yoksa insanlar yatırım için seçim sonrasını bekleyecekler."

Firrmaları ciddi şekilde rahatlatacak

İthalattaki KKDF oranının düşürülmesine ilişkin özellikle teşekkür etmek istediğini söyleyen Tanrıverdi, bunun sanayici için çok önemli olduğunu, firmaları ciddi şekilde rahatlatacağını bildirdi.

Hazine destekli kefaletin kapsamının yükseltilmesini de çok olumlu bulduğunu bildiren Tanrıverdi, bürokrasinin azaltılması durumunda daha iyi olacağını, taşınırların teminatlandırılması konusunda da hızlı şekilde düzenlenme yapılması durumunda üreticinin şu dönemdeki sıkıntılarını kapatabileceğini ifade etti.

İSTİB Başkanı Kopuz:
Yeni Türkiye'nin yeni ekonomisini kurmayı hedefliyor

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz da yaptığı yazılı açıklamada, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'nde dile getirilen 11 başlığın, Türkiye ekonomisinin, yeni ihtiyaçları çok iyi tespit edilerek belirlendiğini ifade etti.

Paketin bir anlamda yeni Türkiye'nin yeni ekonomisini kurmayı hedeflediğini belirten Kopuz, "Üretim ve istihdama öncelik verilmesini çok anlamlı bulurken, sosyal barışın anahtarı emeklilerin göz ardı edilmemesini takdirle karşılıyoruz. KOBİ'lerin kaynak sorununa çözüm arayışı ise pakette en dikkat çekici ve olumlu başlık diye düşünüyorum. Ancak şunu ifade etmeliyim ki artık eylem vakti" değerlendirmesinde bulundu.

KOBİ'ler için hayati bir adım

KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen maddenin KOBİ'ler için hayati bir adım olduğunu vurgulayan Kopuz, şunları kaydetti:

"KOBİ'lerin en önemli sıkıntısı kaynak, yani finansman. KOBİ'nin kaynağa, paraya ulaşmasını kolaylaştıracak her türlü adım, doğrudan üretime ve istihdama yansıyacak. Bu açıdan bakıldığında paketteki en önemli adım, bu maddenin hayata geçirilmesidir. Biz İstanbul iş dünyası olarak da KOBİ'lerle ilgili bütün gelişmelerin takipçisiyiz. Çünkü Türkiye'nin 2023 vizyonuna ulaşmasında KOBİ'lerin çok önemli bir rolü olduğuna inanıyoruz. Bunu başarmanın yolu da Hükümetin KOBİ'lerin önünü açan tedbirleri alıp bir an evvel de uygulamaya geçirmesidir."

Küçük ama rekabetçiliği artıracak hamleler

Ali Kopuz, vadeli ithalatta Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) oranının sıfıra indirilecek olmasının da üretime destek sağlayacağını dile getirdi. Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında KKDF oranının yüzde 6'dan yüzde 0'a indirilmesinin de üretim maliyetlerini hissedilir derecede düşüreceğine işaret eden Kopuz, bu gibi küçük ama önemli hususların rekabetçiliği artıracak hamleler olduğunu belirtti.

Yüksek teknolojili yatırımlara daha fazla destek verilecek olmasına da değinen Kopuz, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin ileri teknoloji ürünler üretme konusundaki mecburiyeti hepimizin malumu. Bu konuda atılan her ciddi adım, ülkemizin uluslar arası rekabet gücünün artırılması yolunda hayati öneme sahip. Öte yandan, pakette sözü edilen, 2015-2016 yılları arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için, yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde edecekleri tüm kazançlarına daha yüksek miktarda vergi indirimi uygulamasını da can-ı gönülden destekliyorum."

İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Başbakan Davutoğlu'nun "Bu sene yüzde 4 büyüme hedefine rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyoruz" şeklindeki değerlendirmesini de desteklediğini belirterek, "Daha önce başardık, şimdi de başaracağız" yorumunu yaptı.